tirsdag 4. juni 2013

Elever med mye prøver og lekser får dårligere karakterer

Hei!
I norsktimene i dag fikk vi i oppgave å lese igjennom den mye debatterte artikkelen  "Elever med mye prøver og lekser fårdårligere karakterer", publisert i Aftenposten 31. mai 2013, og deretter gi en kort kommentar til denne. Tittelen avslører for så vidt hva artikkelen dreier seg om, men til tross for dette, får dere en kort oppsummering om innholdet.

Foto: Privat samling
Artikkelen tar opp spørsmålet om hvorvidt lekser er så bra for studenter som vi vil ha det til. Forskning gjort ved Forskningsinstituttet NIFU viser at dette ikke er tilfellet. Det viste seg nemlig at de elevene som hadde mange vurderinger hadde lavere karaktersnitt enn dem som hadde et lavere antall vurderinger. Det kan rett og slett bli brukt for mye tid på vurderinger, slik at dette går utover selve undervisningsdelen. Videre påpekes det at den gylne middelvei - verken for mange eller for få vurderinger - antagelig er det som fungerer best for elevens og hans/hennes læring.

Personlig er jeg enig med konklusjonen gjort i artikkelen. Det beste, både for elev og lærer, er antagelig å finne en fin balanse mellom mye og få vurderingssituasjoner. Som elev ved videregående skole har jeg selv opplevd hvordan et høyt antall vurderinger kan trekke ned, ikke bare på resultatene , men også på motivasjonen til å jobbe med dem. Det sier seg selv at når man kommer opp i så mye som 5 vurderingssituasjoner på en uke, er det nærmest umulig å yte sitt beste i alle disse. Da blir det ofte til at man må prioritere noen vurderinger, og konsentrere seg mindre om andre. Dette går også utover motivasjonen, for man vet at uansett hvor hardt man jobber med disse 5 vurderingene, vil man fortsatt ikke har oppnådd et best mulig resultat. Det blir rett og slett for mye.

Men jeg vil også understreke at jeg ser viktigheten av vurderinger. De er rett og slett det lille dyttet man trenger for å sette seg ned og jobbe ordentlig med pensum. Ikke bare det, men de er også med på å gi deg en pekepinn om hvordan du ligger an faget.



Jeg er altså enig i konklusjonen i artikkelen - vi må finne en gylden middelvei!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar